Zonneallergie, Hoe werkt dit en wat kan je er tegen doen?

Zonneallergie is niet fijn om te hebben. Eigenlijk is de naam best gek: je bent allergisch voor de zon. Bultjes, snel verbranden en krabben tot je niet meer kan. Ik spreek uit ervaring, want elke zomer komt het bij mij terug. Moet je nu de hele zomer binnen blijven of onder een parasol? En wat is deze allergie precies? Ik geef je tips bij zonneallergie.

Even terug naar de eerste vraag: kun je de zomer helemaal niets doen, omdat je niet tegen de zon kunt? Het antwoord is nee. Er is namelijk wel iets doen tegen zonneallergie, maar daar kom ik later op terug. Eerst is het belangrijk om te weten wat deze allergie is.

Vitamine d kopen

Zonneallergie is letterlijk een overgevoelige reactie van je huid op de zon (Zonneallergie Dokterdokter). Meestal beginnen de klachten in de lente. De huid wordt rood (dat lijkt op verbranden) en er ontstaan vaak bultjes op de armen. De plekjes blijven jeuken en stoppen ook niet met jeuken. Ik weet nog dat ik daar s zomers last van had. Ik kon niet eens slapen, omdat het zo jeukte! Op een gegeven moment gaan de plekjes schilveren en vervellen. Je huid wordt rustiger en de klachten verdwijnen. Er zijn twee mogelijkheden om zo heftig te reageren op de zon: of je bent gewoon allergisch of een medicijn/crème is de oorzaak. In het laatste geval moet je dus stoppen met het middel om erger te voorkomen.

Steeds maar weer jeuk en een rode huid krijgen is niet prettig. Ik schreef eerder dat je dus wel iets kunt doen bij zonneallergie. Maar wat? Ten eerste is het belangrijk dat je stapje voor stapje je huid laat wennen aan de zon. Aan het begin van de lente is het nog niet zo warm en schijnt de zon niet fel. Ga dus eventjes naar buiten toe als de zon schijnt. Bijvoorbeeld: week 1 vijf minuutjes, week 2 tien minuten, week 3 vijftien minuten, enz. Zo krijgt je huid genoeg tijd. Ten tweede is het natuurlijk belangrijk om je goed in te smeren. Ook als je geen allergie hebt! Ga voor een zonnebrand met UvA en UvB filter en smeer regelmatig in. Dat is al een goed begin!

Daarnaast is het verstandig om niet tussen 11.00 en 15.00 uur in de zon te gaan. Tussen deze tijdstippen is de zon het sterkst. Graag vermijden dus! Als laatste is het mogelijk om medicijnen tegen zonneallergie te gebruiken. Ik doe dit ook en maak gebruik van het merk Urtizon. Dat is een homeopathisch middel en te koop bij De Tuinen. Deze laat je onder de tong smelten en herhaalt dit dagelijks. Heb je echt last van een jeukende huid? Koelen! Maak een theedoek nat en leg dit op de plek. Ga vooral geen smeersels gebruiken, want dat maakt het erger. Als je deze tips bij zonneallergie volgt, is de kans op een beschadigde huid een stuk minder!

Heb jij last van zonneallergie?

Neem altijd eerst contact met de huisarts op voor dat je iets zelf doet!