Voeding en Alternatieve Geneeswijze

Astrologie en Gezondheid

Bijna alle tijdschriften en magazines hebben er wel eentje aan het begin van het jaar: een astrologisch perspectief voor wat er komen gaat. Na uitgebreid onderzoek van onze horoscoop of we dit jaar gaan verhuizen, de lotto winnen, promotie maken of ons een saai sudderjaar te wachten staat, worden we getrakteerd op de Chinese astrologische inzichten. Met de start van het Chinese Nieuwjaar op 24 februari 2001 vers achter ons, kunnen we uitpluizen wat het jaar van de Slang voor ons in petto heeft.
Net zoals in de Westerse Astrologie, staat elk teken van de dierenriem synoniem voor bepaalde eigenschappen en inzichten. Interessant om beide systemen op 2001 los te laten wat betreft algemene invloeden op de gezondheid.

De slang is in veel culturen het symbool voor gezondheid en bescherming zoals de cobra in het oude Egypte de farao leidde en beschermde, in het boeddhisme de slang mystiek en macht combineert via zelfkennis en tenslotte de Esculaap, welke in de oudheid geïntroduceerd werd door de Griekse arts Hippocrates en tegenwoordig nog steeds deel uitmaakt van het vignet voor medici. In de astrologie wordt de slang getypeerd door liefde voor comfort, stijl en excessen.
De Chinese filosofie kent 5 elementen. Het jaar 2001 wordt beheerst door het metaal-element, wat wil zeggen een verharding van de maatschappij met de daarbij behorende vlucht in religies, sekten en allerlei stimulerende middelen. In ons lichaam behoren de dikke darm en de longen tot het metaal-element en zijn eerder gevoelig voor infecties en een overdadige leefwijze dan anders.
Ieder getal heeft een betekenis, zo ook het jaar 2001. Dit vormt het getal 3, wat eveneens verwijst naar gemak, geluk en materieel genot. De lever en de galblaas corresponderen met het getal 3. Deze organen zijn bij uitstek gevoelig voor te veel welvaart en alles wat dat met zich meebrengt.
Tot slot is 2001 het jaar van de planeet Jupiter: de overtreffende trap in alles en grensverleggend als geen ander. Wereldwijd wordt deze planeet als de grote weldoener gezien, met daarbij de kanttekening overdaad schaadt. Dit geldt eneneens voor pillen, poeders, druppels en voeding met gezondheid-claims. De wetenschap twijfelt tegenwoordig niet alleen aan het praktisch nut hiervan voor de gezondheid, maar vermoedt zelfs schadelijke bijwerkingen bij over-consumptie.
De slogan voor dit jaar: rustig aan dan breekt het lijntje niet. Wellicht een goed idee om eens wat vaker in rust en harmonie een kopje Chinese thee te nuttigen. Heerlijk om te weten dat dit oude ritueel de spijsvertering verbetert, vet- en cholesterolgehalte verlaagt en het lichaam reinigt. Bovendien is Chinese thee bacterie-dodend en verbetert het de elasticiteit van onze weefsels. Kortom een weldaad voor lichaam en geest. Niet voor niets verwijst de naam van een bekend Engels theemerk hiernaar: Typhoo, wat Chinees is voor dokter.