Oogklachten: Wat is een oogallergie?

Wat is oogallergie?

Bij allergieën raakt het immuunsysteem uit balans. Het immuunsysteem reageert dan te heftig op stoffen waarop normaal gesproken geen reactie zou plaatsvinden. Die stoffen die vrijkomen bij deze reactie veroorzaken jeukende en rode ontstoken ogen: allergische conjunctivitis. Het oogwit wordt rood en in ernstige gevallen zwelt het oog helemaal op. Tranende en jeukende ogen zijn de belangrijkste klachten.

Wanneer kan ik het meeste last van oogallergie krijgen?

Afhankelijk van je allergie zijn de maanden april tot en met juli de meest belastende maanden, omdat er dan veel stuifmeel in de lucht zit. Ook als de zon vaak schijnt, er een matige wind staat en het weinig regent nemen de klachten toe. Kijk ook op pollenkalender. Je kunt Systane oogdruppels gebruiken tegen geïrriteerde ogen.

Moet ik met mijn oogklachten naar mijn huisarts?

Je kunt inderdaad in eerste instantie het beste je huisarts raadplegen. Op basis van de klachten kan hij medicijnen (neusspray, tabletten of oogdruppels) voorschrijven. Als deze medicatie onvoldoende werkt kan hij je doorsturen naar de oogarts of allergoloog, die meestal verbonden is aan een ziekenhuis.

Wat kan een allergoloog voor mij betekenen?

De allergoloog kijkt vooral naar de achtergronden en oorzaken van allergieën en past hierop de behandeling aan. Met een eenvoudige huidtest stelt hij vast of je oogklachten worden veroorzaakt door allergie en voor welke stoffen je gevoelig bent. Door allergenen- stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken (zoals pollen)- via prikjes in je huid aan te brengen is binnen een kwartier zichtbaar of er allergische reacties plaatsvinden.

Kan ik ook bij de oogarts terecht voor mijn oogklachten?

Afhankelijk van de ernst van de oogklachten en/of de manier waarop je reageert op medicatie die de huisarts voorschrijft, kan hij je doorverwijzen naar een oogarts. Dit gebeurt bijvoorbeeld in situaties als de klachten met de medicatie niet afnemen. Een oogarts is meer gespecialiseerd in oogproblemen.

Hoe belastend is oogallergie?

Iedereen ervaart oogallergie anders, afhankelijk van de mate van allergie. De meest belastende gevolgen van oogallergie zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Kinderen hebben slechtere leerprestaties op school en volwassenen zijn minder productief op het werk.

Is oogallergie te genezen?

Oogallergie is niet te genezen; wel kunnen de symptomen worden bestreden met medicatie, zoals oogdruppels die op recept via de huisarts of specialist verkrijgbaar zijn.

Hoe kan oogallergie het beste worden behandeld?

Lokale allergische oogklachten kunnen het beste met anti-allergische oogdruppels worden behandeld die ook preventief werken. Deze zijn op recept verkrijgbaar.

Ik draag contactlenzen; kan ik dan oogdruppels gebruiken?

De nieuwste oogdruppels die op recept verkrijgbaar zijn kunnen ook door contactlensdragers worden gebruikt.

Werken oogdruppels preventief?

Er zijn oogdruppels die preventief werken. Deze moeten tweemaal daags gebruikt worden, ’s morgens vroeg en ’s avonds voordat je gaat slapen. Vraag ernaar bij je huisarts.

Kan ik oogdruppels in combinatie met tabletten en neusspray gebruiken?

Ja dat kan heel goed; de kans is zelfs groter dat je dan helemaal geen klachten meer hebt van oogallergie door gebruik van oogdruppels als aanvulling op je behandeling.

Wanneer kun je het beste naar buiten om te sporten of te wandelen tijdens het hooikoortsseizoen?

Je kunt het beste vlak na een regenbui naar buiten; dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Ook ’s ochtends vroeg is er nog niet zoveel stuifmeel in de lucht. Dan heb je het minst last van je ogen.

Waar zijn de grootste hoeveelheden stuifmeel te vinden?

Het platteland heeft een veel hogere concentratie stuifmeel dan de stad. Ook op drukke autowegen zit veel stuifmeel in de lucht, waarschijnlijk veroorzaakt door luchtwervelingen. Aan de kust zit er weinig stuifmeel in de lucht.