Hooikoorts, Wat is dit precies?

Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. Vroeger werd gedacht dat de klachten ontstonden door het hooien. Hooikoorts is een seizoensgebonden vorm van allergie. Niet alleen graspollen maar ook het stuifmeel van bomen, struiken, bloemen en granen leidt tot klachten. Planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten van de ene naar de andere gebracht. Andere planten zijn voor bestuiving afhankelijk van de wind. Op droge en zonnige dagen wordt stuifmeel in grote hoeveelheden in de lucht gebracht. Dan zijn de klachten het hevigst. Op regenachtige dagen nemen de klachten af omdat de pollen minder de kans krijgen door de lucht te zweven. Systane oogdruppels kunnen de irritaties van pollen in de lucht verzachten. Je kunt deze kopen bij een opticien.

Het hooikoortsseizoen duurt ongeveer van februari tot en met september met een piek tussen april en juli, omdat dan de grassen bloeien. De meeste problemen worden veroorzaakt door grassen, berken, wilgen en hazelaars. Ook de weegbree en bijvoet produceren stuifmeel dat hooikoorts kan veroorzaken.

Lokale allergische oog klachten kunnen goed met anti-allergische oogdruppels worden behandeld. Zo zijn er oogdruppels die je maar tweemaal per dag hoeft te druppelen, ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds voordat je naar bed gaat. Deze werken preventief en zijn ook geschikt voor contact lensdragers.

Wat kun je zelf doen?

• vastgeplakte oogleden kun je losweken met een watje met gekookt en afgekoeld water
• gebruik geen make-up
• draag een zonnebril om je ogen tegen fel licht te beschermen
• houd ramen en deuren gesloten, ook ‘s nachts (plaats desnoods een hooikoortsfilter of pollenhor, verkrijgbaar bij de medische speciaalzaak)
• let op je weerstand: eet goed, slaap goed, beweeg en vermijd stress
• blijf op droge en stoffige dagen liever binnen
• luister naar het pollen weerbericht.